Bardzo lubię ryby.
Jednak nawet tak wielkiemu wielbicielowi jak ja znudzi się , kiedy
jest wiecznie przygotowywana w podobny sposób.
Stąd mój pomysł na połączenie jej z pieczarkami i sosem koperkowym.
Wyszło naprawdę smakowicie:
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
TŁUSZCZ: 9,74
WĘGLOWODANY: 18,0
BIAŁKO: 55,88
KCAL: 380
SKŁADNIKI:
1 duży filet z dorsza
300g pieczarek
125g jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
koperek świeży lub suszony (około 1 łyżki)
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pieczarki kroimy na ćwiartki, zalewamy odrobiną wody,
solimy i dusimy około 30 minut,dolewając wodę w razie potrzeby.
Filet solimy i opiekamy na rozgrzanej patelni teflonowej lub w opiekaczu.
Jogurt mieszamy z koperkiem, solimy i dodajemy pieprz.
Pieczarki odcedzamy, mieszamy z przygotowanym jogurtem.
Filet przekładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowo-koperkowym.
Wyśmienicie smakuje z surówką z kapusty kiszonej i buraczkami.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz