czwartek, 8 stycznia 2015

IMBIROWO-POMARAŃCZOWA PIERŚ KURCZAKA

 
 Pierś przygotowana wg tego przepisu jest krucha
i bardzo smaczna
 
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
TŁUSZCZ: 1.92
WĘGLOWODANY: 0
BIAŁKO: 35.16
KCAL: 158

SKŁADNIKI:
 
1 pierś kurczaka (około 120g)
1 duża pomarańcz
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
 
WYKONANIE:
 
Wyciskamy sok z pomarańczy,
dodajemy do niej wszystkie przyprawy.
Pierś kroimy w kostkę, wkładamy do pojemnika lub worka i zalewamy sokiem z przyprawami.
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wyjmujemy, przekładamy kurczaka razem z marynatą do garnka i gotujemy.
Kiedy pierś będzie już miękka odcedzamy.
 
 
Tak przygotowanego kurczaka podałam z makaronem SHIRATAKI,
 posypałam gotowe danie pokrojonym w paseczki porem i szczyptą imbiru.
Warzywnym dodatkiem był ogórek kiszony :
 
 
SMACZNEGO!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz