niedziela, 18 stycznia 2015

SZPINAK

 Kilkakrotnie miałam przyjemność przekonać różnych
ludzi do polubienia szpinaku.
Oto mój przepis:
 
 
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
(1/4 CAŁOŚCI ):
TŁUSZCZ: 5.91
WĘGLOWODANY: 7.80
BIAŁKO: 16.12
KCAL: 141
 
 
SKŁADNIKI:
 
1 opakowanie szpinaku mrożonego (450-500g)
1 jajko
200g serka niskotłuszczowego typu ''Philadelphia''
4 ząbki czosnku
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
 
WYKONANIE:
 
Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka.
Podgrzewamy na małym ogniu dodając odrobinę wody, kiedy zajdzie potrzeba.
W tym czasie obieramy i kroimy czosnek.
Kiedy szpinak jest już rozmrożony gotujemy go około 5 minut,
dodajemy rozmącone jajko, serek, pokrojony czosnek i przyprawy.
Dokładnie mieszamy i dusimy (czyli gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem) 
około 15 minut, mieszając co jakiś czas i uważając aby całość była
 dostatecznie wilgotna tak, aby nie przywarła do dna.
 W razie potrzeby dodawać nieco wody (niezbyt dużo, tak aby zdążyła odparować przed podaniem)
Gotowe :)
 
OPCJA DLA TYCH, KTÓRZY NIE LICZĄ KAŻDEGO ZJEDZONEGO GRAMA TŁUSZCZU:
 
ZAMIAST SERKA DODAJ 150g TŁUSTEJ ŚMIETANY I 1 ŁYŻKĘ MASŁA.
Pamiętaj, że w takim przypadku wartości odżywcze podane przeze mnie powyżej, zmienią się.
 
 
SMACZNEGO!!!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz