piątek, 19 grudnia 2014

CHLEB OTRĘBOWY

Próbowałam piec chleby na bazie otrąb kilkanaście razy.
Żaden z wypróbowanych przeze mnie przepisów
nie zdał egzaminu.
Wreszcie metodą prób i błędów, przeszukując przeróżne
strony kulinarne, zmieniając proporcje i skład, udało się.
TO JEST CHLEB OTRĘBOWY, KTÓRY
SMAKUJE JAK CHLEB I MA CHRUPIĄCĄ SKÓRKĘ!
POLECAM.
 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (CAŁY BOCHENEK):

 
TŁUSZCZ: 23.59
WĘGLOWODANY: 109.78
BIAŁKO: 73.67
KCAL: 780
 
 
SKŁADNIKI:
 
120 g otrąb mieszanych lub jednego rodzaju
40 g mleka odtłuszczonego w proszku
3 duże jajka
200 g chudego serka homogenizowanego lub innego miękkiego
3 łyżeczki drożdży suchych
szczypta soli
25 ml ciepłej wody (około 5 łyżek)
 
WYKONANIE:
 
Małą formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy,
 
 
przekładamy do przygotowanej foremki,
przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po upływie 50 minut nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wkładamy do niego wyrośnięte nieco ciasto.
Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni
i trzymamy w nim chleb jeszcze przez około 25 minut.
Wyjmujemy, studzimy chwilę, wyciągamy z formy i czekamy, aż całkiem ostygnie.
Jemy :)


 
 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz