poniedziałek, 8 grudnia 2014

PYSZNY SERNIK bez mąki i tłuszczu

Sprawdzony przepis.
Doskonały smak, prawie jak tradycyjny!
 
 
1/6 gotowego sernika
WARTOŚCI ODŻYWCZE :
Tłuszcz: 9.6
Węglowodany: 14
Białko: 33.52
Kcal: 275

 
 
 
SKŁADNIKI:
 
1/2 kg chudego twarogu,
4 jajka,
2-3 łyżki słodziku w proszku (KONIECZNIE sprawdź czy nadaje się do pieczenia! )
3 łyżki  otrębów owsianych,
3/4 szklanki odtłuszczonego mleka,
 aromat waniliowy
 
 
 
WYKONANIE:
 
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni
Białka ubijamy na twarda pianę.
Ser miksujemy z mlekiem, żółtkami, otrębami, słodzikiem i aromatem.
Dodajemy ubitą pianę i ostrożnie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy lub foremki natłuszczonej za pomocą oliwy w sprayu i posypanej odrobiną mąki lub wyłożonej pergaminem
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1h.
 
WAŻNE:
 KIEDY SERNIK BĘDZIE JUŻ UPIECZONY ,WYŁĄCZ PIEKARNIK ,ALE SERNIK
POZOSTAW W ŚRODKU AŻ LEKKO OSTYGNIE.
NASTĘPNIE ODSTAW GO DO CAŁKOWITEGO OCHŁODZENIA.
PRZECHOWUJ W LODÓWCE.
Nie martw się jeśli wytrąci się nieco wody. To naturalne.
 
 
JAK WIDAĆ na zdjęciu równocześnie przygotowywałam
tradycyjny sernik Rodzince (po prawej)  oraz mój-dietetyczny :)
 
 

 
SMACZNEGO!
 
Kiedy po dwóch dniach przejadłam się sernikiem, ''ozdobiłam'' go
 activią 0% wiśniową.
Bardzo dobre połączenie :)
 
 
 
 
 

 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz