piątek, 12 grudnia 2014

EXPRESOWE FASZEROWANE JAJA


 Kiedy masz dosyć omletów i jajecznicy na śniadanie, a tuńczyka na kolację,
polecam jaja faszerowane.
Ich przygotowanie zajmie Ci 7-10 minut, czyli
 tyle,ile zajmuje usmażenie omleta.
 
 
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE
(tuńczyk w oleju):
TŁUSZCZ: 22.95
WĘGLOWODANY: 36.34
BIAŁKO: 49.68
KCAL: 421

SKŁADNIKI:

3 jaja
1 puszka (120g)tuńczyka w oleju lub sosie własnym
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka serka miękkiego niskotłuszczowego
sól, pieprz

WYKONANIE:

Jaja gotujemy na twardo (około 6 minut ,licząc od zagotowania się wody)
W tym czasie odsączonego tuńczyka przekładamy do miski,
Ugotowane jaja obieramy, przekrawamy wzdłuż ,
wyciągamy małą łyżeczką żółtka i przekładamy je do miski z tuńczykiem.
Białka odkładamy na talerz.


 
Do tuńczyka i żółtek dodajemy musztardę, serek i przyprawy,

 
rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.


 Następnie faszerujemy nią jaja, wkładając ją  łyżeczką w puste miejsca po żółtkach i na resztę białka. Posypujemy pieprzem.

 
SMACZNEGO!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz