czwartek, 11 grudnia 2014

PIERNIK DUKANA

 
 
Pyszny piernik wg przepisu zamieszczonego w książce autora  ''Nie potrafię schudnąć'':
''Metoda doktora Dukana''
W sam raz do wykorzystania w święta :)
 
 




 
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1/10 PIERNIKA:
TŁUSZCZ: 1.46
WĘGLOWODANY: 6.22
BIAŁKO: 5.00
KCAL: 56
 
SKŁADNIKI:
 
12 łyżek otrąb mieszanych
2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
6 łyżek serka (jakikolwiek miękki niskotłuszczowy)
3 całe jaja
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
2 łyżki słodzika DO PIECZENIA (sprawdziłam i używam tego, który widzicie na zdjęciu poniżej)
tłuszcz do wysmarowania blaszki ( ja używam spray- na zdjęciu poniżej)
 
 
 
 

 
 
WYKONANIE:
 
Bajecznie proste :)
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Niedużą blaszkę ( mała keksówka będzie najlepsza) natłuszczamy i oprószamy mąką.
Przelewamy do niej ciasto (jest dosyć rzadkie)
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
 
Ja jak zwykle piekłam dwa ciasta na raz.
 Dla siebie piernik, a dla Rodzinki babkę czekoladową:
 
 
Po upieczeniu studzimy ,wykładamy
na deskę , kroimy w plastry lub kostkę i nakładamy na talerz :)
 

 
SMACZNEGO!
 
 
 
 

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz